Barcelona Berminat Bawa Pulang Neymar

Barcelona dilaporkan berminat untuk membawa kembali Neymar ke Nou Camp dari Paris Saint Germain dan gergasi Ligue 1 itu juga tiada masalah dan berbesar hati untuk melepaskan pemain itu.

Pemain berusia 31 tahun itu tidak berada dalam perancangan bekas bos Sepanyo, Luis Enriue di Parc des Princes dan perkembangan ini berlaku selepas Neymar juga memberitahu PSG bahawa dia ingin pergi pada hujung minggu seperti yang dilaporkan oleh L’Equipe.

Neymar juga memaklumkan majikannya sekarang bahawa dia ingin kembali ke Barca, yang pastinya agak rumit kerana masalah kewangan Blaugrana.

Satu penyelesaian yang mungkin untuk semua adalah dengan Neymar dibeli oleh kelab Saudi yang mempunyai wang dan kemudian dihantar ke juara La Liga itu secara pinjaman.

Menurut SPORT, PSG tidak akan menghalang perjanjian ini diteruskan walaupun hubungan yang tegang antara Qatar dan Arab Saudi dan juga akan menjadi cara untuk melancarkan urusan dengan Barcelona.

Selepas Neymar, PSG juga telah merembat Lionel Messi dengan perpindahan percuma pada 2021 dan akan menyelesaikan perjanjian €50 juta ($55 juta) untuk Ousmane Dembele.

Barca tidak berdaya untuk menghentikan ketiga-tiga penjualan pemain ini, tetapi ketibaan Neymar sepatutnya membantu mereka mengimbangi kerugian yang ditanggung daripada berpindah sementara ke Stadium Montjuic kerana Camp Nou sedang diubah suai, yang menelan belanja sekitar €90 juta ($99 juta).

Presiden Joan Laporta perlu meyakinkan pengurus Barcelona, Xavi Hernandez bahawa mendapatkan Neymar adalah rancangan yang masuk akal.

Walaupun tiada siapa yang meragui potensi Neymar di atas padang, terdapat kebimbangan bahawa dia boleh menjadi pengaruh yang mengganggu di bilik persalinan dengan Xavi mengenali produk akademi Santos dengan baik sejak zaman mereka bermain di bawah bimbingan Luis Enrique.

Dengan tiga minggu lagi sebelum jendela perpindahan ditutup, terdapat banyak masa untuk Barca dan Arab Saudi untuk melakukan rampasan kuasa.

Menurut laporan The Independent pula, Neymar bakal kembali ke kelab lamanya Barcelona secara pinjaman terus tanpa melalui Arab Saudi dengan pilihan perjanjian pembelian secara tetap adalah satu kemungkinan.

Barcelona dilaporkan sedang mencari jalan untuk kepulangan sensasi semula Neymar – dengan Paris Saint-Germain meletakkan tanda harga £52 juta untuk bintang Brazil itu.

Memandangkan kesukaran kewangan Barcelona yang didokumentasikan dengan baik, mereka pada mulanya akan membawa Neymar secara pinjaman dengan bayaran untuk perpindahan tetap ditetapkan sekitar £51.8 juta.

Pemain itu dilaporkan berminat untuk kembali ke Nou Camp dan hierarki Barcelona percaya jumlah itu bertambah kerana potensi komersial Neymar yang besar.

Neymar menjaringkan 105 gol dalam 186 penampilan sepanjang empat musim tempoh awalnya di Barcelona dan telah menjaringkan 118 gol dalam 173 perlawanan untuk PSG sejak perpindahannya pada 2017.

Neymar memenangi Liga Juara-Juara bersama Barcelona pada 2015, satu pencapaian yang tidak dapat diulanginya di Parc des Princes.

Khidmat Neymar tidak lagi sesuai dengan gaya bola sepak yang ingin dilaksanakan oleh jurulatih baharu PSG Luis Enrique dan penasihat bola sepak Luis Campos, berdasarkan permainan pantas dan profil pemain yang lebih muda.

Untuk menjadikan perjanjian itu berjaya, Barcelona perlu menjual beberapa pemain untuk mematuhi peraturan kewangan LaLiga.

Terdapat juga aporan mengaitkan Neymar dengan perpindahan ke Chelsea, namun peluang pemain Brazil itu berpindah ke Stamford Bridge dianggap tidak mungkin.

BACA:  Umtiti Diserang Penyokong Barcelona Yang Kurang Ajar