LaLiga Mahu Sekatan Segera Terhadap Juventus

LaLiga Juventus

LaLiga telah membuat kenyataan rasmi yang mahukan sekatan segera di kenakan ke atas Juventus selepas perletakan jawatan secara mengejut semua ahli lembaga mereka termasuk presiden Andrea Agnelli dan naib presiden Pavel Nedved.

Liga Sepanyol telah mengeluarkan kenyataan akhbar menggesa sekatan sukan selepas LaLiga memfailkan aduan rasmi terhadap Juventus pada April 2022.

Aduan asal April telah dikemukakan kepada UEFA atas pelanggaran financial fair play (FFP) dan kelab itu sebelum ini telah disiasat oleh Pejabat Pendakwa Raya di Turin.

Siaran akhbar dari LaLiga mendakwa bahawa gergasi Itali itu telah ‘menyembunyikan’ bil gaji sebenar untuk skuad mereka dan ‘penyelewengan kewangan.’

Menurut kenyataan rasmi LaLiga:

“29 November 2022. Berikutan peletakan jawatan lembaga pengarah Juventus lewat Isnin 28 November, LaLiga menuntut sekatan sukan segera dikenakan ke atas kelab itu.

LaLiga memfailkan aduan rasmi terhadap Juventus dengan UEFA pada April 2022 melaporkan pelanggaran financial fair play yang sedang disiasat oleh Guardia di Finanza Itali, sebuah agensi penguatkuasaan di bawah kuasa Menteri Ekonomi dan Kewangan negara itu dan Pejabat Pendakwa Raya di Mahkamah Turin .

Secara khususnya, caj aduan bahawa Juventus mengambil kira pemindahan di atas nilai saksama dan di bawah mengambil kira perbelanjaan pekerja, mengakibatkan pelanggaran syarat pulang modal UEFA. Selain itu, aduan itu mendakwa bahawa Juventus menyembunyikan bil gaji sebenar pemainnya.

Isnin ini, dalam kenyataan yang sama mengumumkan peletakan jawatan Lembaga Pengarahnya, Juventus mengakui penyelewengan perakaunan kewangan, yang juga bertujuan mengelirukan pihak berkuasa financial fair play UEFA, antara lain.

Sebagai sebahagian daripada kempennya untuk mempromosikan bola sepak yang mampan dari segi kewangan di Eropah, LaLiga meneruskan aduan ini terhadap Juventus dan menuntut sekatan sukan segera dikenakan ke atas kelab oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

LaLiga telah lama menjadi penyokong utama untuk pelaksanaan, aplikasi dan penguatkuasaan peraturan kemampanan kewangan yang kukuh dalam bola sepak. Pada April tahun ini, LaLiga mengemukakan aduan mengenai pelanggaran fair play kewangan yang difailkan kepada UEFA menentang Juventus, tetapi juga Manchester City dan Paris Saint Germain.

Pertandingan Sepanyol itu sendiri telah menggunakan peraturan “kawalan ekonomi” selama hampir sedekad, atas permintaan kelab yang membentuk liga. Kemampanan kewangan adalah penting untuk melindungi perniagaan bola sepak. Lindungi bola sepak kami!”

Campeonato Nacional de Liga de Primera División, yang biasanya dikenali sebagai Primera División di Sepanyol, dan sebagai La Liga di negara berbahasa Inggeris dan secara rasmi sebagai LaLiga Santander atas sebab penajaan, dijenamakan sebagai LaLiga, ialah bahagian bola sepak profesional lelaki teratas Sepanyol dalam sistem liga bola sepak.

Juventus bukan satu-satunya kelab yang menjadi sasaran aduan LaLiga pada April, yang juga mendakwa pelanggaran Financial fair play daripada gergasi Perancis, PSG dan juara bertahan Liga Perdana, Manchester City.

Presiden LaLiga Javier Tebas dengan lantang bersuara dalam isu kestabilan kewangan dan sebelum ini telah meminta siasatan untuk perbelanjaan mewah, terutamanya daripada PSG.

Dia meminta juara Ligue 1 itu bertanggungjawab atas aktiviti kewangan mereka selepas mengekalkan bintang Perancis Kylian Mbappe dengan perjanjian £650,000 seminggu, walaupun dilaporkan mengalami kerugian £494 juta (€574 juta) antara 2020 dan 2022.

Berikutan perletakkan jawatan secara mengejut itu, bekas presiden, Agnelli mengeluarkan surat kepada semua pekerja Juventus, selepas melepaskan penguasaan selama sedekad yang tidak pernah berlaku sebelum ini di kelab itu.

Di bawah kendaliannya, kelab itu memenangi sembilan kejuaraan Serie A berturut-turut dari 2011-2020, dan kejayaan mereka dihentikan oleh Inter Milan pada 2021 dan AC Milan pada 2022.

Dalam suratnya, beliau memuji pencapaian di atas padang kelab, termasuk mara ke dua final Liga Juara-Juara pada 2015 dan 2017.

“Kita menghadapi saat yang sukar dalam masyarakat, lebih baik meninggalkan semua orang bersama-sama, memberi kemungkinan kepada pasukan baharu untuk mengubah permainan’.”

“Apabila pasukan tidak kompak, ia akan meminjamkan dirinya kepada pihak lawan dan ini boleh membawa maut.”

“Ingat semua orang, kita mengenali satu sama lain di mana-mana dengan pandangan: Kita adalah masyarakat Juve!'”

Agak kelakar sebenar apabila LaLiga beria membuat aduan dan menggesa UEFA menyiasat Juventus, PSG dan Manchester City atas pelanggaran Financial fair play.

Ini kerana di LaLiga, Barcelona jelas tidak mempunyai wang tetapi dibenarkan membeli pemain baharu dan dibenarkan pula pemain itu didaftarkan disebalik masalah kewangan yang meruncing.

BACA:  Can: Sesi Latihan Juventus Lebih Susah Dari Liverpool