Ronaldo Jual Trofi Ballon d’Or RM2.8 Juta Kepada Lelaki Terkaya Di Israel

Cristiano Ronaldo telah menjual salah satu daripada lima trofi Ballon d’Or yang dimenanginya selaku pemain terbaik dunia kepada lelaki terkaya di Israel dengan harga RM2.8 juta (€600,000).

Pemain bintang Al Nassr itu telah memenangi Ballon d’Or pada 2008, 2014, 2015, 2016 dan 2017 di kemuncak kariernya dan telah memutuskan menjual salah satu daripadanya pada 2017.

Biasanya, mereka yang telah mendapat penghormatan tertinggi memenangi Ballon d’Or akan menyerahkan versi replika kepada kelab yang mereka memenanginya bermain.

Atau sebagai alternatif, ia berakhir dalam koleksi trofi peribadi atau muzium mereka sendiri. Tetapi apabila ia berkaitan dengan trofi Ballon d’Or 2013, menurut MARCA Ronaldo meminta untuk mendermakannya kepada badan amal kebajikan.

Maka trofi itu telah pergi ke acara lelongan bagi mendapatkan harga yang tertinggi dengan semua hasil akan ke Make-A-Wish, badan amal yang membantu kanak-kanak yang menghidap penyakit serius.

Acara lelongan itu berlangsung di London dan Idan Ofer, orang terpaling kaya di Israel telah berjaya memenangi bidaan itu dan mengetepi pembida lain denga harga tertinggi iaitu €600,000.

Selepas berjaya memenangi acara lelongan itu, Idan Ofer telah bergambar bersama trofi emas disamping bekas ejen serta wakil Cristiano Ronaldo, Jorge Mendes yang kini dalam kenangan.

Turut menjadi rebutan pada lelongan yang sama ialah pertemuan dan salam (meet and greet) dengan pengurus legenda Pep Guardiola dan Jose Mourinho pada acara tinju di Manchester, dengan €30,000 telah dikeluarkan untuk memenangi bidaan itu.

Rupa-rupanya Pep Guardiola dan Jose Mourinho pernah melelong diri mereka untuk tujuan amal.

Idan Ofer ialah seorang ahli perniagaan, bilionair dan dermawan Israel yang terlibat dalam industri perkapalan, tenaga, perlombongan dan sukan. Beliau ialah pengasas Eastern Pacific Shipping, dan prinsipal Quantum Pacific Group, sebuah syarikat induk.

Beliau adalah pemegang saham majoriti Perbadanan Israel, yang disenaraikan di Bursa Saham Tel Aviv, serta Kenon Holdings, yang disenaraikan di Bursa Saham Tel Aviv dan New York.

Beliau juga merupakan pemilik syarikat induk Israel Lynav Holdings dan Ansonia Holdings yang berpangkalan di Belanda.

Pada 2018, Ofer membeli 51% pegangan melalui Quantum Pacific Group dalam kelab bola sepak liga kedua Portugal FC Famalicao, yang kemudiannya meningkat kepada 85% pada 2019.

Pada 2019, Famalicao telah dinaikkan pangkat ke liga bola sepak peringkat teratas di Portugal, Liga Primeira. Idan Ofer juga memiliki 33% kepentingan dalam kelab bola sepak La Liga Sepanyol, Atletico Madrid.

Lelongan untuk trofi Ballon d’Ors bukanlah perkara biasa walaupun piala dan memorabilia yang dikumpul oleh legenda Real Madrid, Alfredo di Stefano telah dijual dengan harga yang tinggi pada tahun 2021.

Ballon d’Or 1957 miliknya telah dijual pada harga £60,800, dengan yang kedua, diperoleh dua tahun kemudian 1959, dijual pada harga £54,400. ‘Super Ballon d’Or’ yang jarang ditemui, hanya dipegang oleh Di Stefano, memenangi bidaan sebanyak £187,500.

Ballon d’Or terakhir Ronaldo datang pada 2017 dan Lionel Messi telah menjarakkan diri dalam pertarungan itu, dengan tujuh Ballon d’Or atas namanya.

Bagaimanapun, penganjur France Football telah mengakui bahawa mendiang, Pele yang hebat, sebenarnya setaraf dengan Messi selepas melakukan “penilaian antarabangsa semula “.

Pele, pemenang Piala Dunia tiga kali, tidak pernah bermain di Eropah dan oleh itu tidak pernah layak untuk anugerah itu. Dia menghabiskan sebahagian besar kariernya untuk menjaringkan gol untuk Santos, sebelum menyertai New York Cosmos di Amerika Syarikat.

Super Ballon d’Or adalah satu trofi yang sangat rare dan hanya diberikan kepada seorang sahaja dalam sejarah bola sepak iaitu kepada pemain lengenda Alfredo Di Stefano pada 1989.

Untuk menandakan ulang tahun ke-30 majalah France Football, outlet itu mengumumkan Super Ballon d’Or, yang hanya layak untuk dimenangi pemain Eropah sahaja.

Ikon Real Madrid, Alfredo Di Stefano layak melalui kewarganegaraan Sepanyolnya dan dua orang lagi calon yang tewas adalah Johan Cruyff dan Michel Platini.

Sebilangan besar peminat berpendapat hadiah istimewa itu harus dibawa kembali untuk meraikan pencapaian pemain terbaik pada era semasa.

Jika Super Ballon d’Or ini dianugerahkan kembali pasti perdebatan hebat akan tercetus antara blok Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo.

BACA:  Bukan Ke Man Utd Tandatangani Ronaldo Untuk Menang FA Cup?