Cristiano Ronaldo Iktiraf Liga Arab Saudi Lebih Bagus Daripada Ligue 1

Pemenang 5 Ballon d’Or, Cristiano Ronaldo berkata pada Jumaat bahawa Liga Pro Saudi yang berbelanja besar sudah pun menjadi liga yang lebih baik dan lebih kompetitif serta lebih bagus daripada divisyen teratas Perancis Ligue 1.

Di mana menurut Ronaldo, saingan Ligue 1 hanya melibatkan 2 atau 3 pasukan sahaja. Di Arab Saudi pula, lebih banyak pasukan yang bersaing sengit.

Ronaldo, yang menyertai Al Nassr selepas meninggalkan Manchester United lebih setahun lalu, berucap di Anugerah Bola Sepak Globe di Dubai selepas dianugerahkan sebagai Penjaring Gol Terbaik dan Pemain Kegemaran Peminat Tahun Ini.

Ditanya di mana kedudukan liga teratas Saudi, Ronaldo menjawab di atas pentas: “Saya tak rasa liga Saudi ini di belakang Ligue 1.

“Sejujurnya saya fikir Liga Saudi lebih bagus daripada liga Perancis, pada pendapat saya.

“Dalam liga Perancis saya rasa anda mempunyai dua, tiga pasukan dengan tahap yang baik. Di Saudi sekarang saya rasa ia lebih kompetitif. Mereka boleh berkata apa sahaja yang mereka mahu, itu hanya pendapat saya dan saya bermain di sana [Arab Saudi] setahun jadi saya tahu apa yang sedang saya cakapkan.

“Tetapi saya fikir sekarang kami lebih bagus daripada liga Perancis, kami masih bertambah baik.”

Liga Arab Saudi mendapat kemasukan wang tunai yang besar selepas Dana Pelaburan Awam (PIF) negara itu menguasai empat kelab terbesar liga tahun lalu.

Ramai bintang dari Eropah dibawa masuk ke negara itu. Sejak Ronaldo berpindah ke Al Nassr, beberapa nama besar lain telah menyertainya di Arab Saudi, termasuk bekas penyerang Real Madrid, Karim Benzema dan bintang Brazil, Neymar.

Bagaimanapun, minggu ini pemain tengah England Jordan Henderson menamatkan kontraknya dengan Al Ettifaq selepas hanya enam bulan untuk kembali ke Eropah bersama Ajax, manakala ESPN melaporkan bahawa Benzema tidak berpuas hati di Al Ittihad dan mempertimbangkan untuk berpindah pada jendela perpindahan Januari.

Ronaldo, 38, telah menikmati lebih banyak kejayaan, menjaringkan 54 gol untuk Al Nassr dan Portugal pada 2023 untuk menamatkan tahun ini sebagai penjaring gol lelaki terbanyak dunia.

Rekod yang jelas menunjukkan bahawa Ronaldo masih lagi kompetitif. Dia masih menjadi pemain utama untuk pasukan kebangsaan negaranya.

Jumlah itu bermakna dia menamatkan saingan di atas pemenang treble Manchester City, Erling Haaland, yang membawa pulang anugerah itu pada hari Jumaat untuk Pemain Lelaki Terbaik Dunia.

Pemenang Piala Dunia bersama Sepanyol Aitana Bonmatí membawa pulang Anugerah Pemain Wanita Terbaik.

Ronaldo mendedahkan bahawa Liga Saudi harus berbangga kerana ada pemain yang mampu menewaskan Haaland dari segi gol bersama kelab dan negara.

“Saya adalah penjaring gol terbaik musim 2023, bayangkan mengalahkan binatang muda seperti Haaland. Saya bangga. Dan saya akan berusia 39 tahun tidak lama lagi!” Ronaldo berkata.

“Saya suka apabila orang meragui saya dan kemudian saya berjaya. Saya tidak terpengaruh dengan kritikan itu.”

Bekas penyerang Real Madrid dan Juventus itu turut ditanya mengenai masa depannya dan bila dia mungkin mempertimbangkan untuk bersara.

“Pada masa ini apabila saya sudah selesai saya tidak tahu secara jujurnya,” katanya.

“Sudah tentu tidak lama lagi. Tidak lama lagi saya maksudkan 10 tahun lagi. Saya bergurau! Saya tidak tahu, mari kita lihat.”

BACA:  Cristiano Ronaldo Menawarkan Hotel Miliknya Untuk Dijadikan Pusat Rawatan Virus Covid-19