Son Heung Min Mangsa Rasis Dituduh Pemakan Anjing

Tottenham telah menggesa syarikat media sosial mengambil tindakan selepas Son Heung-min menjadi mangsa terbaru kepada penderaan perkauman yang “benar-benar menjijikkan” dalam talian.

Penderaan itu berlaku semasa kemenangan 2-0 Liga Perdana Ahad ke atas West Ham, di mana pemain gantian Son menjaringkan gol kedua Spurs.

Son Heung Min seringkali dianggap sebagai pemain bola sepak yang disayangi semua dan digelar tiada haters.

Hal ini kerana keperibadiannya yang mesra dan tidak terlibat dalam kontroversi di luar padang.

Tetapi siapa sangka, harinya tiba jua di mana Son Heung Min dicaci dan dihina dengan kata kata perkauman. Sehinggakan ianya mendapat perhatian oleh kelab yang diwakilinya ketika ini, Tottenham Hotspur.

Sebenarnya ini bukan petama kali Son diserang dengan perkauman. Musim lalu ada peminat di dalam stadium mengejek Son dengan isyarat mata sepet.

Tottenham menyiarkan kenyataan rasmi di Twitter mengatakan mereka telah melaporkan penderaan terhadap Son itu kepada Premier League dan pihak berkuasa tempatan.

Media sosial diminta lebih bertanggungjawab dalam mengawal penggunanya. Kerana dalam beberapa tahu kebelakangan ini, perbuatan rasis menggunakan platform media sosial semakin teruk.

Spurs dalam kenyataan rasminya berkata: “Kami berdiri teguh bersama Sonny dan sekali lagi menyeru syarikat media sosial dan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan,” kata mereka.

Tottenham menambah: “Kami telah dimaklumkan tentang penyalahgunaan berbaur perkauman dalam talian yang sangat tercela yang ditujukan kepada Heung-Min Son semasa perlawanan hari ini, yang telah dilaporkan oleh kelab.”

Antara kata kata yang dilemparkan kepada Son adalah melabelnya sebagai manusia pemakan anjing. Ianya stereotaip yang diberikan orang barat kepada orang Korea, China dan negara seperti Vietnam.

Mereka bengang dengan Son Heung Min yang menjaringkan gol ke atas pasukan mereka.

Tottenham menang 2-0 ke atas West Ham dalam aksi derbi London. Satu lagi gol Spurs adalah menerusi Emerson Royal.

Kumpulan anti-perkauman Kick It Out awal bulan ini menuntut “pembaharuan yang lebih signifikan” selepas penyerang Brentford, Ivan Toney diserang dengan penderaan perkauman di Instagram.

Toney menjadi sasaran selepas gol penyamaan kontroversi menentang Arsenal, yang sepatutnya diketepikan oleh VAR kerana ofsaid menentang rakan sepasukan Christian Norgaard.

Penyerang Brentford itu mendedahkan pada Oktober tahun lalu dia telah didera di Instagram selepas menjaringkan kedua-dua gol dalam kemenangan dalam aksi liga dengan skor 2-0 ke atas Brighton.

Meta, syarikat induk Instagram dan Facebook, telah dikutuk kerana penyalahgunaan pada masa itu, tetapi berkata ia tidak boleh mengambil tindakan kerana mesej itu belum dilaporkan dalam aplikasi.

Polis turut menyiasat dan Antonio Neill, 24, dari Blyth, Northumberland, mengakui pertuduhan menghantar mesej menyinggung perasaan Toney di Mahkamah Majistret Newcastle pada Januari.

Masalah perkauman di EPL sememangnya bukan perkara baru. Dan sudah banyak tangkapan dibuat.

Penyokong juga akan berdepan hukuman termasuk diharamkan daripada menonton aksi EPL di stadium jika mereka melakukan sebarang bentuk cacian dan penderaan perkauman menerusi media sosial ataupun secara langsung.

Sudah banyak kempen dibuat oleh pemain termasuk di EPL. Sebelum ini kelab kelab EPL menyertai kempen blackout media sosial tanda bantahan kepada syarikat penyedia platform media sosial yang dianggap tidak serius dalam membanteras budaya rasis dan perkauman.

Kelab kelab ini mempersoalkan kenapa video atau lagu boleh sahaja media sosial ini cepat bertindak mengesan salah laku dengan algoritma mereka. Sedangkan komen perkauman pula sukar dibanteras.

Peminat Spurs mengecam serangan perkauman terbaru ke atas Son. Dan mereka berharap pelaku akan dihadapkan ke muka pengadilan.

BACA:  Son Dedikasikan Gol Jaringannya Untuk Christian Eriksen