Ten Hag Tuntut Fulham Tarik Balik Dan Mohon Maaf Ejekan Pada Bruno Fernandes

Erik ten Hag telah menuntut permohonan maaf daripada Fulham kerana kelihatan mempermainkan Bruno Fernandes secara tidak profesional.

Pengurus Manchester United itu mengecam media sosial rasmi Fulham ekoran kemenangan Piala FA ke atas Nottingham Forest pada hari Rabu dengan kritikan yang membayangkan kaptennya berpura-pura cedera ketika menentang Fulham.

Fernandes disindir sebagai pemain yang kuat berlakon dan meraung seperti kena sontot.

Sebelum perlawanan derby Ahad dengan Manchester City, Ten Hag ditanya mengenai kiriman TikTok daripada Fulham yang menunjukkan Fernandes terjatuh kesakitan semasa aksi Liga Perdana Sabtu lalu, kemudian pulih dengan pantas, disertai dengan kapsyen: “Sungguh gembira melihat dia baik baik sahaja …”

Pengurus Belanda itu bertindak balas dengan marah dan mahu Fulham tarik balik video itu dan meminta maaf.

Dia berkata: “Saya tidak tahu ini, tetapi jika mereka melakukannya saya akan mengatakan ia tidak betul. Ia sama sekali tidak betul untuk sebuah kelab membuat kenyataan sedemikian, kerana ia benar-benar tidak teratur dan mereka salah, jadi mereka harus meminta maaf atas perkara ini.”

Ten Hag percaya Forest kemudiannya menyasarkan Fernandes dan dia menambah: “Dia seorang pemain bola sepak yang sangat bersemangat dan dia seorang yang sangat kreatif, dia telah mencipta paling banyak peluang dalam Liga Perdana Inggeris.

“Anda lihat pihak lawan menyasarkannya dan terutamanya selepas Sabtu apabila dia mengalami kesakitan dan mereka melihatnya, dan kemudian saya rasa pengadil harus melindunginya di sana. Mereka terpaksa berubah pada permulaan permainan kerana sangat jelas mereka sedang mencari dan mensasarkannya.”

Ten Hag menjangkakan Fernandes dan Raphaël Varane, yang juga diragui untuk hari Rabu, akan cergas untuk derbi, tetapi Harry Maguire dan Rasmus Højlund berkemungkinan kekal dalam senarai kecederaan United yang panjang.

Man United menghadapi perlawanan dengan ketinggalan 15 mata di belakang jirannya dan kini ketinggalan lapan mata daripada tempat kelayakan Liga Juara-Juara.

Man City tidak tewas sejak awal Disember, memenangi 16 daripada 18 perlawanan terakhir mereka, manakala Ten Hag telah dikalahkan dalam tiga daripada empat perlawanan terakhir menentang pasukan Pep Guardiola.

Perjalanan musim lalu ke Stadium Etihad berakhir dengan kekalahan 6-3 untuk United, tetapi Ten Hag percaya pasukannya boleh mengambil keyakinan daripada prestasi mereka.

Dia berkata: “Kami juga dalam larian yang baik dan semangat yang sangat baik, kami bersatu , kami mempunyai kebersamaan untuk membuat rancangan permainan yang baik.

“Kami pernah melakukannya sebelum menentang Man City, akhir-akhir ini juga menentang Liverpool. Pemain sudah bersedia untuk itu, pemain menantikan untuk beraksi dalam perlawanan seperti ini, saya dapat menghidunya apabila saya berada di sini, apabila saya bercakap dengan mereka. Kami teruja.

“Mereka mempunyai pasukan yang bagus tetapi terdapat lebih banyak pasukan yang bagus. Mereka [City] telah memenangi segala-galanya pada musim lalu jadi kami tahu itulah cabarannya, tetapi Liverpool juga mempunyai pasukan yang sangat bagus dan masih banyak lagi pasukan yang bagus. Kami sukakan cabaran sebegitu.”

Pelabur baharu Jim Ratcliffe menyatakan matlamatnya minggu lalu untuk United menjatuhkan City dan Liverpool dari kedudukan mereka dalam tempoh tiga tahun.

“Anda sentiasa mahu bermain menentang yang terbaik jadi kebanyakan masa anda juga boleh melihat bahawa pihak lawan mendapat hasil terbaik mereka menentang Manchester United, dan mungkin permainan ini adalah sebaliknya,” kata Ten Hag.

“Kami tahu kami perlu memberikan segala-galanya dan menunjukkan prestasi pasukan jika anda mahu mendapatkan keputusan. Jika anda melakukannya, ia ada kemungkinan.”

Manchester United benar benar bersemangat untuk memenangi aksi derbi dan memerahkan bandar Manchester.

BACA:  Erik Ten Hag Sedia Pertaruhan Senjata Rahsia Bahagian Serangan vs Liverpool