Manchester United Umum Perubahan Di Stretford End

Manchester United telah mengumumkan perubatan ketara di Stretford End yang merupakan satu bahagian terpaling keramat di Old Trafford yang akan dapat dinikmati para peminat pada musim 2024.

Manchester United telah memanggil Old Trafford sebagai rumah mereka sejak 1910, dan ia mempunyai kapasiti 80,000 apabila dibuka. Gelanggang yang seperti kebanyakan yang lain pada masa itu, telah berubah dengan ketara selama bertahun-tahun, tetapi masih mempunyai kapasiti yang sama sebanyak 74,310.

Stretford End dinamakan sempena kawasan Trafford yang menjadi tempat berdirinya penyokong dan telah wujud sebagai sebahagian daripada Old Trafford sejak pembukaan stadium pada tahun 1910.

Selama beberapa dekad, ia adalah teres berdiri sebelum dibangunkan semula menjadi semua tempat duduk pada awal 1990-an . Suite Antarabangsa dibuka dengan bahagian kecil tempat duduk eksekutif di tingkat pertama, dan tingkat kedua telah ditambah pada tahun 2000.

Kini Manchester United akan menggantikan ruang tempat duduk eksekutif di Stretford End dengan tiket kemasukan umum musim pada penghujung musim 2023/24, berikutan perundingan membina dengan Lembaga Penasihat Peminat kelab.

Stretford End telah, selama beberapa dekad, menjadi rumah di hari perlawanan beberapa penyokong Manchester United yang paling ghairah, sementara juga sinonim dengan banyak gol paling ikonik dalam sejarah Old Trafford.

Berikutan permintaan daripada peminat, kelab itu bekerjasama dengan Lembaga Penasihat Peminatnya untuk menyemak kehadiran tempat duduk eksekutif dalam Stretford End, sebagai menyokong usaha berterusan yang berjaya untuk meningkatkan suasana Old Trafford.

Kini telah dipersetujui bahawa semua tempat duduk di Stretford End akan dikembalikan kepada kemasukan umum untuk permulaan musim 2024/25.

Keputusan itu menambah satu siri langkah yang lebih mementingkan peminat yang diambil oleh kelab berikutan perundingan dengan wakil peminat, termasuk pemasangan tempat duduk rel dan penciptaan bahagian suasana khusus di Stretford End.

Rick McGagh, ketua penglibatan peminat di Manchester United, berkata:

“Stretford End adalah salah satu tempat yang paling terkenal dalam bola sepak dunia. Ia telah menjadi latar belakang kepada banyak momen yang paling diingati dalam sejarah kami dan apabila ia berada pada tahap yang paling kuat, anda dapat merasakan perbezaannya kepada pemain dan hubungan peminat dengan pasukan.

“Peminat dan kumpulan peminat termasuk MUST dan TRA telah lama berkempen untuk kami mengeluarkan kerusi eksekutif dari tengah-tengah Stretford End dan menjadikannya tiket standard dan oleh itu ia lebih mudah diakses oleh semua peminat.

“Kami telah mendengar dan bersetuju bahawa seramai mungkin peminat harus mempunyai peluang untuk menjadi Stretford Ender. Kami telah bekerjasama dengan Lembaga Penasihat Peminat kami dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk mewujudkan perkara ini dan kami semua menantikan Stretford End yang lebih kuat pada Ogos 2024.”

Collette Roche, ketua pegawai operasi di Manchester United, berkata:

“Kerja-kerja pembinaan struktur akan dilakukan sepanjang tahun akan datang untuk mengembalikan Stretford End kepada tempat duduk kemasukan umum dan mewujudkan ruang legar baharu.”

“Dalam tempoh ini, kami akan berunding dengan peminat untuk memahami cara terbaik untuk menggunakan semula ruang yang kini digunakan oleh Suite Antarabangsa.”

“Kami sangat menghargai ahli kelab eksekutif kami yang kini duduk di Stretford End dan menyedari kesan perubahan ini. Kelab komited untuk bekerjasama dengan mereka yang terjejas untuk mencari tempat duduk alternatif jika perlu menjelang musim 2024/25.”

“Rancangan untuk pembangunan semula jangka panjang Old Trafford terus maju, sementara kami pada masa yang sama mengambil langkah, seperti ini, untuk menambah baik pengalaman hari perlawanan dalam jangka masa terdekat.”

“Kami berterima kasih kepada Lembaga Penasihat Peminat kami atas sokongan mereka terhadap inisiatif ini, dan percaya ia memberikan satu lagi contoh positif tentang faedah dialog dengan peminat.”

Gol kemenangan minit ke-82 Marcus Rashford dalam perlawanan derby Manchester bulan ini adalah yang terbaru dalam senarai panjang gol yang tidak dapat dilupakan yang dijaringkan di hadapan Stretford End yang penuh kegembiraan.

Denis Law dan Eric Cantona adalah antara bintang United lain yang telah menjalinkan hubungan istimewa dengan penyokong yang dikenali sebagai Stretford Enders.

Cantona telah menggelar Stretford End sebagai “degupan jantung Manchester United”, manakala Law, yang dikenali sebagai ‘The King of the Stretford End’, diraikan dengan patung gangsa yang dipamerkan kepada peminat di pintu masuk ke tempat penonton.

Sumber: Manchester United

BACA:  Teori Konspirasi: Kenapa Manchester United Sah Bergelar Juara Premier League 2021/22?