Neymar Bakal Tinggalkan PSG?

Neymar dan Paris Saint Germain dilaporkan telah memilih perpisahan sebagai titik persamaan yang merupakan jalan penyelesaian kepada hubungan mereka yang dilihat tidak lagi saling memerlukan.

Pada jendela perpindahan musim panas yang lalu Paris Saint Germain jug dilporkan tidak lagi mahu menggunakan khidmat Neymar dan telah ditawarkan jalan keluar dari Kota Paris ke destinasi yang mahukan dirinya.

Tetapi itu tidak terjadi apabila Neymar kekal walaupun ada campur tangan dari Kylian Mbappe merupakan pemain berkuasa pemilik yang mahukan Neymar berambus.

Menurut Fabrizio Romano:

“𝐁𝐑𝐄𝐀𝐊𝐈𝐍𝐆: Neymar, dijangka meninggalkan PSG kerana kedua-dua pihak berusaha untuk berpisah!”

“Neymar tidak meminta untuk pergi tetapi kedua-dua Paris dan pihak pemain mahu perkara yang sama: cari penyelesaian secepat mungkin.”

“PSG tidak akan menghalang Neymar dan Neymar mahu pengalaman baharu — sumber menjangkakan bintang Brazil akan pergi tidak lama lagi.”

“Neymar mempunyai cadangan daripada Al Hilal dan MLS — Barcelona masih belum memutuskan sama ada mereka mahu mengaktifkan perjanjian Neymar.”

“Kelab mana yang patut pergi dan menandatangani Neymar sekarang?”

Neymar merupakan pemain bola sepak yang paling mahal dalam sejarah bola sepak dunia tetapi dengan tanda harga dipegangnya, Neymar gagal untuk memenuhi jangkaan dan memenuhi potensi diri sejak bersama PSG.

Pemain serba lincah penuh berseni yang berasal dari Brazil itu telah menyebabkan gergasi Perancis itu membayar Barcelona harga setinggi £196 juta pada tahun 2017.

Satu pelaburan jangka panjang yang dilihat sangat tidak berbaloi buat PSG di mana Neymar jarang turun untuk beraksi. Untuk 6 musim di Paris, Neymar hanya melakukan 173 penampilan secara puratanya kurang 30 perlawanan semusim namun berjaya menjaringkan 118 gol sepanjang bersama PSG.

Paling banyak penampilan yang dilakukan oleh Neymar dalam satu musim sejak 2017 adalah 31 perlawanan dan dalam dua musim Neymar penah bermain kurang separuh dari jumlah perlawanan liga (38 perlawanan).

Neymar ke PSG dengan misi dan semangat yang membara iaitu untuk membuktikan kehebatan dan potensinya lantaran sentiasa dibayangi Lionel Messi ketika di Barcelona.

Ketibaan Lionel Messi ke PSG sekali lagi membuatkan Neymar tenggelam dengan bayangan rakan baiknya itu walaupun Messi sendiri mengalami kesenduan.

Sejak kehadiran Kylian Mbappe, Neymar gagal untuk kembali ke permukaan dan secara perlahan-lahan tenggelam dan Mbappe pula semakin mengukuhkan diri sebagai bintang paling bersinar di Parc des Princes.

Barcelona Berminat

Menurut laporan The Independent, Neymar bakal kembali ke kelab lamanya Barcelona secara pinjaman dengan pilihan perjanjian pembelian secara tetap adalah satu kemungkinan.

Barcelona dilaporkan sedang mencari jalan untuk kepulangan sensasi semula Neymar – dengan Paris Saint-Germain meletakkan tanda harga £52 juta untuk bintang Brazil itu.

Memandangkan kesukaran kewangan Barcelona yang didokumentasikan dengan baik, mereka pada mulanya akan membawa Neymar secara pinjaman dengan bayaran untuk perpindahan tetap ditetapkan sekitar £51.8 juta.

Pemain itu dilaporkan berminat untuk kembali ke Nou Camp dan hierarki Barcelona percaya jumlah itu bertambah kerana potensi komersial Neymar yang besar.

Neymar menjaringkan 105 gol dalam 186 penampilan sepanjang empat musim tempoh awalnya di Barcelona dan telah menjaringkan 118 gol dalam 173 perlawanan untuk PSG sejak perpindahannya pada 2017.

Neymar memenangi Liga Juara-Juara bersama Barcelona pada 2015, satu pencapaian yang tidak dapat diulanginya di Parc des Princes.

Khidmat Neymar tidak lagi sesuai dengan gaya bola sepak yang ingin dilaksanakan oleh jurulatih baharu PSG Luis Enrique dan penasihat bola sepak Luis Campos, berdasarkan permainan pantas dan profil pemain yang lebih muda.

Untuk menjadikan perjanjian itu berjaya, Barcelona perlu menjual beberapa pemain untuk mematuhi peraturan kewangan LaLiga.

Terdapat juga aporan mengaitkan Neymar dengan perpindahan ke Chelsea, namun peluang pemain Brazil itu berpindah ke Stamford Bridge dianggap tidak mungkin.

BACA:  Bomoh Peru Buat Ritual Luar Stadium Ikat Kaki Neymar