Perlawanan Newcastle vs Spurs Dihentikan Kerana Penonton Diberikan Rawatan Kecemasan

Share on facebook
Share on twitter

Perlawanan antara Newcastle United menentang Tottenham Hotspur yang berlangsung di St James’ Park terpaksa dihentikan kerana ada seorang penonton yang terpaksa diberikan rawatan kecemasan ditempat duduk penonton.

Perlawanan terus dihentikan ketika perlawanan sudah menghampiri rehat separuh masa pertama apabila pengadil, Andre Marriner perlawanan meminta pemain kedua-dua pasukan meninggalkan padang.

Ketika perlawanan berlangsung tiada yang menyedari situasi yang menimpa penonton tersebut, namun pemain Tottenham Hotspur yang menyedarinya terus memberitahu pengadil perlawanan.

Sergio Reguilon yang mengesan sesuatu yang serius terjadi terus memberitahu Andre Marriner untuk membuat keputusan segera dan perlawanan terus dihentikan.

Rakan sepasukan Sergio Reguilon, Eric Dier telah berlari untuk mendapatkan defibrillator yang berada diseberang padang.

Alat AED ataupun Automated External Defibrillator mempunyai fungsi sebagai alat yang digunakan untuk menyelamatkan pesakit yang diserang sakit jantung secara-tiba-tiba di tempat awam.

Tindakan pantas Sergio Reguilon dan Eric Dier yang segera bertindak bagi menyelamatkan nyawa penyokong itu mendapat pujian ramai.

Penonton tersebut dilaporkan mengalami serangan jantung dan situasi semasa keadaan penyokong tersebut masih belum diketahui. Semoga baik-baik saja.

Newcastle United melalui laman media rasmi mereka telah mengumumkan bahawa peminat yang memerlukan bantuan perubatan itu kini berada dalam keadaan stabil dan dalam perjalanan ke hospital.

“Penyokong yang memerlukan bantuan perubatan segera telah stabil dan dalam perjalanan ke hospital.”

Perlawanan kemudiaannya kembali bersambung untuk baki perlawanan yang tersisa.

Callum Wilson telah membuka tirai perlawanan di St James’ Park seawal minit kedua lagi selepas menyempurnakan umpanan Javier Manquillo.

Namun Tottenham Hotspur kembali bangkit mengejar untuk mendahului apabila menjaringkan dua gol dalam tempoh lima minit.

Tanguy Ndombele menjaringkan gol pertama pada minit ke-17 sebelum Harry Kane kembali menemui sentuhan beliau dengan gol kedua pada minit ke-22.

Permainan telah dihentikan pada minit ke-41 dan permainan kembali bersambung , pegawai keempat mengangkat papan menunjukkan 7 minit masa tambahan.

Son Heung Min menjadikan kedudukan selepas permainan bersambung dan kedudukan kekal hingga tamat separuh masa pertama.

BACA:  Gareth Bale Menjadi Sasaran Utama Newcastle United
Share on facebook
Share on twitter