Rasmi: Ronaldo Siuu Ditamatkan Kontrak Serta Merta

Akhirnya masa depan Ronaldo di Manchester United terjawab juga. Sebelum ini kelab mengambil pendekatan lebih tenang ketika mereka mendapat tahu Ronaldo mengadakan wawancara kontroversi dengan Piers Morgan.

Kerana United masih menunggu episod penuh wawancara tersebut. Dan akhirnya kelab membuat keputusan tentang situasi Ronaldo.

Cristiano Ronaldo disahkan akan telah meninggalkan Manchester United berkuat kuasa serta-merta, kelab itu mengesahkan berita itu menerusi satu kenyataan rasmi mereka.

Kenyataan itu menyebut bahawa kelab itu telah mencapai persetujuan bersama dengan pemain itu untuk menamatkan kontraknya.

Ronaldo pada hari ini turut menayangkan jam tangan terbarunya dengan menunjukkan detik ketika dia menanduk bola masuk ketika menentang Manchester United.

Ia dianggap isyarat jelas bahawa dia sudah sedia meninggalkan pasukan itu.

United dalam kenyataannya berkata: “Cristiano Ronaldo akan meninggalkan Manchester United dengan persetujuan bersama, berkuat kuasa serta-merta.”

“Kelab berterima kasih kepadanya atas sumbangan besarnya dalam dua musim di Old Trafford, menjaringkan 145 gol dalam 346 penampilan, dan mendoakan kesejahteraan dia dan keluarganya untuk masa depan.”

“Semua orang di Manchester United kekal fokus untuk meneruskan kemajuan pasukan di bawah Erik ten Hag dan bekerjasama untuk memberikan kejayaan di atas padang.”

Ronaldo turut mengeluarkan kenyataan berikutan pengumuman itu – mengatakan dia masih sayangkan kelab dan peminat.

Dia berkata: “Berikutan perbualan dengan Manchester United, kami telah bersetuju untuk menamatkan kontrak kami lebih awal. Saya sayangkan Manchester United dan saya sayangkan peminat United, itu tidak akan pernah berubah. Namun, rasanya masa yang sesuai untuk saya mencari cabaran baharu .”

“Saya mendoakan kejayaan pasukan untuk baki musim ini dan untuk masa depan.”

Menurut Fabrizio Romano, Ronaldo dan United mencapai kesepakatan tanpa sebarang pampasan. Demi menjaga hubungan antara kedua dua pihak. Kerana Ronaldo antara legenda di Old Trafford.

Penamatan kontrak atas persetujuan bersama itu dibuat seminggu selepas Ronaldo menggoncang kelab itu dalam wawancara TV yang lantang dan tanpa berlapik dengan Piers Morgan.

Di mana kemuncak kepada berakhirnya karier Ronaldo adalah ketika dia mengisytiharkan bahawa dia tidak akan menghormati Erik Ten Hag lagi kerana pengurus itu tidak menghormatinya.

Seterusnya dia menyatakan bahawa kelab tersebut telah mengkhianatinya. Dengan menyatakan bahawa ada beberapa individu di dalam kelab itu yang mahu dia angkat kaki sejak dari hari pertama dia menyertai Manchester United.

Ronaldo turut menyatakan bahawa dia mahukan cabaran baharu untuk fasa seterusnya di dalam kariernya.

Beberapa kelab sudah pun mulai dikaitkan dengan Ronaldo yang boleh ditandatangani secara percuma dan didaftarkan pada Januari akan datang.

Chelsea antara kelab yang berminat mendapatkan khidmat pemain itu kerana pemilik kelab, Todd Boehly merupakan peminat tegar CR7.

Selain itu Newcastle United juga dikaitkan dengan Ronaldo namun kelab itu dikatakan telah menafikan bahawa mereka mahukan Ronaldo. Kerana had bil gaji mereka masih menjadi halangan utama mereka.

Sebelum ini Ronaldo dikaitkan dengan kelab seperti Sporting Lisbon, Bayern Munich dan Atletico Madrid.

Beberapa minggu lalu, Ronaldo dilaporkan sudah mengarahkan ejennya untuk membuka perbincangan sekali lagi dengan Bayern Munich.

Beliau sedia menerima pengurangan gaji. Agenda utamanya masih lagi mahu bermain di Liga Juara Juara Eropah.

Apa yang pasti Ronaldo pernah mendedahkan bahawa sebenarnya banyak kelab mahukannya.

Dia menepis dakwaan bahawa dia sudah tak laku lagi, sepertimana digembar gemburkan sesetengah pihak.

Rujukan: Axello.net

BACA:  Cristiano Ronaldo Jelaskan Tidak Pernah Membelakangkan Portugal