Ronaldo Ditawar Kontrak Bernilai Lebih RM1 Bilion Selepas Bercerai Dengan Man Utd

Berita mengenai masa depan Cristiano Ronaldo terus diperkatan, terkini pemain bintang Portugal itu ditawarkan kontrak yang bernilai $225 juta atau RM1 bilion.

Menurut laporan kontrak lumayan itu akan berlangsung selama 3 tahun yang membawa nilai $75 juta (RM336 juta) setahun.

Awal minggu ini Ronaldo dan Manchester United sah bercerai di mana pemenang Ballon d’Or lima kali itu telah menamatkan kontraknya di Manchester United dengan persetujuan bersama.

Manchester United membuat keputusan untuk menyingkirkan No.7 mereka tanpa membayar sebarang pampasan susulan daripada wawancara kontroversinya bersama Piers Morgan di mana dia menyelar kelab dan pengurus Erik ten Hag.

Cristiano Ronaldo yang menjadi pemain pertama menjaringkan gol dalam lima Piala Dunia selepas dia menjaringkan gol untuk Portugal menentang Ghana pada Khamis, kini tanpa kelab dan berstatus ejen bebas.

Bagaimanapun, CBS Sports berkata Ronaldo telah menerima yang sangat menyelerakan dan melazatkan seperti perencah nasi goreng Adabi daripada kelab Arab Saudi, Al-Nassr.

Pakej tawaran itu bernilai $225 juta dan akan menyaksikan legenda Real Madrid itu bermain sehingga usia 40-an, sasaran yang diperkatakan oleh Ronaldo baru-baru ini.

Newcastle United, Chelsea dan Inter Miami semuanya telah dikaitkan dengan pemain berusia 37 tahun itu tetapi dipercayai ketiga-tiganya telah mengurangkan minat mereka terhadap penjaring terbanyak Liga Juara-Juara itu.

Dalam temu bual yang meleda teruk itu, Ronaldo mendedahkan bahawa dia menolak tawaran lumayan €350 juta daripada kelab Arab Saudi yang tidak dinamakan pada musim panas selepas menyerahkan permintaan perpindahan.

“Memang benar, ya ia benar… tetapi apa yang dikatakan oleh akhbar, sampah, ialah tiada siapa yang mahukan saya, itu adalah salah sama sekali.”

“Dan saya gembira di sini (Manchester United) sejujurnya, saya bermotivasi untuk menjalani musim yang hebat di sini.”

“Tetapi mereka terus mengulangi bahawa tiada siapa yang mahukan Cristiano. Bagaimana mereka tidak mahu pemain yang menjaringkan 32 gol tahun lepas, dengan pasukan kebangsaan [termasuk]?

“Susah, susah. Tetapi dengan cara yang sama, saya fikir saya sangat gembira di sini; bahawa saya masih mampu menjaringkan gol.”

Pada September lalu telah didedahkan bahawa hanya pasukan yang berpangkalan di Riyadh, Al-Hilal yang membuat tawaran konkrit untuk Ronaldo selepas perbincangan dengan beberapa kelab – termasuk Chelsea, Bayern Munich dan Atletico Madrid.

Dipercayai kelab Arab Saudi itu sanggup membayar yuran perpindahan £25 juta kepada United untuk Ronaldo dengan pakej keseluruhan berharga £210 juta.

Sambil menawarkan bintang Portugal itu kontrak mewah selama dua tahun yang bernilai £2 juta seminggu yang akan menjadikannya pemain dengan bayaran tertinggi di dunia.

Bagaimanapun, perpindahan musim panas gagal untuk Ronaldo, yang kekal di Old Trafford untuk kempen semasa.

Presiden kelab, Ben Nafel mendakwa pemenang Ballon d’Or lima kali itu gembira dengan tawaran awal Al-Hilal – dan perjanjian itu gagal hanya kerana larangan perpindahan terhadap kelab Saudi itu.

“Ya, kami berunding dengan Ronaldo. Masalahnya bukan pada wang atau tawaran awal.”

“Al-Hilal mampu membawa masuk bintang dunia, tetapi keputusan Pusat Timbang Tara Sukan yang menghalang kami daripada mendaftarkan pemain.”

Al-Hilal dikenakan larangan perpindahan pada Mei selepas pemain tengah mereka Mohamed Kanno mengubah fikirannya mengenai perpindahan percuma dan sebaliknya menandatangani perjanjian baharu dengan kelab itu, mengingkari perjanjian dengan pasukan saingan Al-Nassr.

Kanno dikenakan penggantungan selama empat bulan, manakala Al-Hilal dihalang daripada menandatangani pemain semasa jendela musim panas.

Pada hari Khamis, selepas dinobatkan sebagai Man of the Match dalam kemenangan 3-2 Portugal, Ronaldo mengambil bahagian dalam sidang akhbar yang sangat singkat yang berlangsung hanya 2 minit dan 12 saat.

Dia hanya menjawab dua soalan dan berkata bahawa kisahnya bersama dengan United kini sudah “tertutup” dan selesai.

BACA:  Roy Keane Harap Cristiano Ronaldo Tak Tengok Aksi United Ketika Bertemu Wolves Semalam